Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/vhosts/kusterseducatie.nl/rickenmiek.nl/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Into The Wild Wild West: SDA church

SDA church

nov 30, 08:10

Gisteren bij de SDA church geweest. Deze zaterdag en zondag zijn de “heritage days” en het hele eiland was uitgenodigd.

De SDA kerk is nog niet af. Ze werken er iedere dag aan, het wordt het grootste gebouw van het eiland. Het moet een “landmark” worden, zodat schepen van verre de SDA kerk van Statia herkennen.

De diensten worden nu gehouden in de kelder.

Jonge jongens in pak verwelkomen ons. We worden begeleid naar onze plaatsen; vanaf de tweede rij zijn twee rijen stoelen gereserveerd voor Nederland.

Nederland is vertegenwoordigd door de twee meiden die stage lopen bij het “tourist office”, twee donkere kinderen, waarvan 1 een volendams kostuum aan heeft, en Rick en ik en Carla.

We kijken onze ogen uit. De mensen zijn prachtig aangekleed, mannen in kleurige bloesjes met witte broeken, vrouwen in enorme kleurige jurken met de prachtigste hoofdtooien kunstig bijeengehouden in complexe vouwen. Heel veel mensen filmen en fotograferen. Je kunt zien dat veel mensen hebben geholpen bij de voorbereidingen van deze feestdagen. Kinderen hebben hun knutselwerk opgehangen, men heeft klederdrachtpoppen verzameld en op het podium neergezet, met vlaggetjes erbij. Grote vlaggen achteraan het podium geven een internationaal cachet aan de bijeenkomst.

Elk land heeft een korte voordracht voorbereid. Soms in het Papiaments, soms in het Spaans, soms in het Frans en als Nederland aan de beurt is gaat het donkere meisje in het volendam kostuum een Nederlands liedje zingen. Een mooi liedje over hoe blij ze is dat ze bij God terecht kan. Het meisje straalt en haar vader, die bij de delegatie van Curacao zit, zit met zijn ogen dicht te genieten.

Dan is er een “les” waarin Roland Lopes, de baas van het tourist office, aan de gemeente vragen stelt. “Are we weak and feable?” “Yes!” zegt de gemeente. Het kwam erop neer dat het eigenlijk niet te doen is voor God om zulke zwakke en slechte mensen hun zonden te vergeven. Maar omdat Jezus er is geweest, kan het toch. Iets was impossible en tegelijk was het possible. Het had er ook iets mee te maken dat we “gekozen” zijn. Hij vertelde er niet bij hoe iemand kan weten dat hij gekozen is.

Toen het op het zingen aankwam, werden ons bijbels aangereikt. Carla had haar brilletje niet bij zich, kon dus helaas niet zingen, ik wel en het zingen ging leuk omdat je overal om je heen de eerste, tweede, derde en vierde stem hoorde.

Na deze godsdienstige oefeningen, was er een muzikaal intermezzo. De vlaggen werden weggehaald en toen de muziek afgelopen was, kwamen de leiders van de delegaties met de vlaggen binnen. Nederlandse vlag voorop, daarna de Amerikaanse vlag en daarna de Statia vlag.

Het ceremoniele gedeelte van de vlaggen weer terugzetten begon nadat het Wilhelmus gezongen was. Uit volle borst! En daarna het “Golden Rock Anthem” waar de kinderen vooral hard bij mee zongen.

Een prachtig moment, dat zingen van het Wilhelmus. Al die mensen die komen uit de Dominicaanse republiek en uit St. Croix en uit Haiti en uit Guyana en Suriname en St. Kitts, allemaal zongen ze mee!

Het leukste moment was toen de vrouw die Suriname vertegenwoordigde aan de beurt was om de gemeente welkom te heten.
Zij ging in het Papiaments, met wilde negergebaren ons welkom heten en de Surinaamse dames in de mooiste jurken, die achter ons zaten, zongen nu een welkomstlied en gingen de kerk door om iedereen handjes te geven.

Het was leuk om veel bekende gezichten te zien. De mensen krijgen steeds meer “een plek”. Je kon zien dat ze zich thuis voelden en zo zie je ze niet in het dagelijks leven. De vrouw van de Governor, Sylvana Gittens, die bij Rick in de havo bovenbouw engels geeft, was erg attent, ze kondigde steeds de verschillende toespraken en bijdragen aan en toen Nederland aan de beurt was, zei ze dat ze het erg leuk vond dat de “teachers” waren gekomen.

Rick zei toen we naar buiten liepen dat deze dag voor die mensen de fijnste dag van de week moet zijn. Want dat gaat uren door, die gezellgheid en ceremonies.

En ieder land dat aan de beurt was ging het hebben over hoeveel scholen en dental clinics er op hun eiland zijn die gesticht zijn door de SDA.

Schijnt een lobby te zijn: dental clinics. Bij ons is het bestuur van het ziekenhuis ook helemaal SDA.

REAGEER

Textile hulp

-