Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/vhosts/kusterseducatie.nl/rickenmiek.nl/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Into The Wild Wild West: Homo huwelijk

Homo huwelijk

sep 01, 07:45

Er zullen niet veel lokale homo’s gaan trouwen als het huwelijk “voor iedereen opengesteld” gaat worden.
Waar de mensen zich hier druk om maken is dat homo’s vanuit Nederland hier komen om te trouwen.

Als je in een andere gemeente wil trouwen dan waar je woont, waar je dus ingeschreven staat, moet je dat aangeven bij de aangifte van je huwelijk. Ik kan nergens iets vinden over dat je naar die andere gemeente toe moet gaan om DAAR aangifte te doen.

Een gemeenteambtenaar mag een homohuwelijk weigeren af te sluiten, maar een gemeente moet de mogelijkheid bieden voor homo’s om te trouwen.

Als een kleine gemeente van Nederland geen gemeenteambtenaar heeft die een homohuwelijk wil afsluiten en een homopaar wil perse in die gemeente trouwen, dan wordt er een ambtenaar van een andere gemeente “geleend”.

Een gemeente mag zijn eigen beleid maken ten aanzien van het aanstellen van ambtenaren. Ze zijn niet verplicht ambtenaren aan te nemen die niet gewetensbezwaarde zijn.

Hoe je als ambtenaar “aan moet kunnen tonen” dat je gewetensbezwaarde bent, weet ik niet, ik geloof niet dat je perse lid moet zijn van een kerk of iets dergelijks.

Het is ingewikkeld, er wordt gedacht om die gewetensbezwaarde ambtenaren toch wat meer “in te dammen”, want je kunt je voorstellen dat er allerlei handelingen zijn die een ambtenaar moet verrichten, waar hij bezwaren tegen zou hebben. Stel bijvoorbeeld dat een ambtenaar geen moslims zou willen trouwen, of dat een ambtenaar een vrouw geen hand zou willen geven.

Zoals vaak het geval: wetten botsen met elkaar.

Grondrecht dit, grondrecht dat.

kijk hier als je meer wil weten over wat de Vereniging voor Gemeentes hierover gezegd heeft.

De vraag is: Zullen er op de BES eilanden gemeenteambtenaren zijn die zonder gewetensbezwaar een homohuwelijk willen afsluiten?
“vermoeden van niet”
Stel: Statia, Saba of Bonaire heeft geen ambtenaar zonder gewetensbezwaar en moet toch het homohuwelijk aanbieden, wordt er dan iedere keer dat er een homohuwelijk afgesloten een ambtenaar vanuit Nederland ingevlogen?

Of zegt men dan in Nederland dat er minstens een ambtenaar op een van de eilanden moet zijn die zonder gewetensbezwaar homohuwelijken afsluit?
“moeilijk, want gemeenten mogen zelf hun beleid ten aanzien van gemeenteambtenaren bepalen”

Die ene ambtenaar zonder gewetensbezwaar is gonna have a hard time!

Homo emancipatie, daar wordt hier niet aan gedaan. Ik ben nog geen enkele Antilliaanse homo in de media tegengekomen. Misschien dat er een paar bij de “Canal Parade”, zoals de Gay Parade opeens genoemd wordt door politici, waren, maar het stelde niet veel voor.

Hieronder wat feiten uit een onderzoek wat het COC in 2007 heeft gedaan.

Er zijn 433 gemeenten in Nederland:

Uit het onderzoek van COC Nederland blijkt dat Nederland 56 gemeenten kent die hun ambtenaren niet verplichten tot het sluiten van een homohuwelijk.
• In 70 gemeenten is door de gemeenteraad of het college het besluit genomen dat zij alleen trouwambtenaren benoemen die alle huwelijken sluiten.
• In 232 gemeenten wordt bij werving en selectie van ambtenaren de eis gesteld dat nieuwe trouwambtenaren alle huwelijken sluiten. In 91 gemeenten word die eis niet gesteld. In 120 gemeenten is daar geen informatie over.
• In 8 gemeenten zijn ook na 1 april 2001 weigerambtenaren aangenomen. Het gaat hierbij om: Barneveld, Geldermalsen, Korendijk, Reeuwijk, Rijssen-Holten, Staphorst, Neerijnen en Reimerswaal.
• In 22 gemeenten is besloten dat ook gewetensbezwaarden trouwambtenaar mogen worden. Dit zijn: Dantumadeel, Ferwerderadiel, Geldrop–Mierlo, Hattem, Lisse, Maastricht, Marum,
Middelburg, Nieuwekerk aan den Ijssel, Son en Breugel, Waddinxveen, Barneveld, Korendijk, Nunspeet, Neerijnen, Schouwen-Duiveland, Staphorst, Urk, Utrechtse Heuvelrug, Rijssen-Holten, Woensdrecht en Woerden.
• 12 gemeenten hebben zogemaande weigerambtenaren in dienst maar daar heeft het college of de gemeenteraad wel besloten geen nieuwe ambtenaren meer in dienst te nemen die niet alle
huwelijken sluiten. Dit zijn: Alphen aan den Rijn, Capelle aan de IJssel, Enschede, Epe, Leeuwarden, Oldebroek, Westerveld, Westland, Bolsward, Renkum, Scherpenzeel en Steenwijkerland.

Huwelijksambtenaar opzoeken.
Vragen of die een homohuwelijk zou willen afsluiten.
Dan (als ik de moed heb) trouwambtenaren van Saba en Bonaire bellen. Vragen of zij gewetensbezwaar hebben.
Op zich leuke en praktische informatie.

REAGEER

Textile hulp

-