Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/vhosts/kusterseducatie.nl/rickenmiek.nl/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Into The Wild Wild West: Artikelen schrijven

Artikelen schrijven

aug 26, 10:02

Ik ga een artikel schrijven over de oplossingen voor het watergebrek op Statia. In “the dark days”, voordat er electriciteit op Statia was, en electriciteit kwam pas in 1966, waren er drie watermolens. Een bij Concordia, een bij Golden Rock en een in het Zuiden. Die watermolens pompten water uit de grond en het water stroomde de straat op naar beneden. Alle tuinen van de huizen kregen hierdoor water. De mensen die met die molens werkten, zijn nu dood. Ik ga op zoek naar nakomelingen. Twee namen herinner ik me: Redan en Benneth.

Het nu nog werkende andere slimme wateropvangding is een groot geval, vlak tussen het fort en het slavenpad. Aan de rand van Oranjestad is een klif. Aan de rand van die klif is in het verleden een fort gebouwd. Niet eens door Nederlanders, maar door Engelsen of Fransen. Naast dat fort is een pad steil naar beneden. Over dat pad werden de slaven naar boven gebracht. Tussen het fort en dat slavenpad is een wateropvangding gebouwd, het lijkt op een dam. Het regenwater wordt daarheen gevoerd, valt in watervalletjes naar beneden en wordt in een reservoir opgevangen. Dit systeem in nu nog in werking, men haalt daar het water wat voor de bouw wordt gebruikt op.

Laurens Duiveman, een leraar die biologie en anw geeft op de havo bovenbouw, gaat boeren. Hij heeft een stuk land links van het vliegveld en hij is een put gaan graven. Na twee dagen had ie al water. Hij moet 144 feet omlaag om dat water omhoog te pompen. Dat is 40 meter. Het hele platte stuk van Statia links van het vliegveld heeft dat oude water onder de grond. Het is zeewater dat gezuiverd is doordat het oud is en door de lagen zand waar het doorheen gesijpeld is. Met Duiveman wil ik een interview hebben.

Ik ga het niet over het bestuur hebben. Het bestuur zal wel weer van alles verkeerd hebben gedaan, laten verslonzen, geld van Nederland dat daarvoor bedoeld was niet hebben gekregen omdat het in Curacao was blijven hangen of ergens anders voor gebruikt moest worden. Maar oplossingen voor het water is een goede invalshoek van waaruit je naar de toekomst kunt kijken. Wat zou er moeten gebeuren?

Mijn gedachten gaan naar het volgende uit:
De watermolens zijn sowieso monumenten, die moeten gerestaureerd worden en al was het maar voor de toeristen, ze zouden gewoon in werking moeten zijn, dat water stroomt naar beneden en is gratis.

Het systeem om het regenwater naar die soort dam te laten stromen moet geperfectioneerd worden, misschien met betere goten in de straten.

Laurens Duiveman moet een voorbeeld zijn en subsidies moeten gegeven worden aan mensen die net zo’n put willen maken als hij. Mensen moeten met cisterns blijven bouwen, want het regenwater is gratis en schoon genoeg om onder te douchen en mee te koken. Je kunt er heel makkelijk zelfs drinkwater van maken, wij drinken uit de kraan omdat we een infraroodding hebben dat het water zuivert.

En dan moet er voor de zekerheid ook een waterleiding zijn, voor als je cistern leeg is en voor de hotels en restaurants die veel water verbruiken. Daarover moet ik met iemand van het bestuur praten denk ik.

En voor de volledigheid ook vragen hoe makkelijk of moeilijk het is om zout water in zoet water om te zetten. Komt er dan niet tegelijk energie vrij die je kunt omzetten in electriciteit?

REAGEER

Textile hulp

-