Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/vhosts/kusterseducatie.nl/rickenmiek.nl/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Into The Wild Wild West: december 2008

Goed nieuws en slecht nieuws

dec 28, 01:59

Goed nieuws dat Harry is aangekomen en dat het allemaal makkelijk en gezellig is.
Slecht nieuws dat Meneer Lampe overleden is.
Sinds hij niet meer thuis woonde en hij zijn katten niet meer kon zien, ging het bergafwaarts.
We zijn heel dankbaar dat we hem hebben gekend.
Het was een hele mooie vent.
Veerkrachtig.
Optimistisch.
Intelligent.

Okee, tot later.

REAGEER

LOTJE OP SINT EUSTATIUS

dec 23, 08:48

REAGEER

Weer iets onmogelijks...

dec 19, 05:42

Hieronder een stukje uit een artikel dat Gerritjan van Oven heeft geschreven, hier kun je het volledige stuk lezen.

Van Oven is raadsheer in het gerechtshof in Den Haag (strafrechtspraak). Daarvoor was hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en Advocaat-Generaal op Curaçao en in Amsterdam.

De beklagenswaardigste PG van het Koninkrijk

De ontbinding van de Ned. Antillen komt erop neer dat Curacao en St. Maarten de status van “land” krijgen, Bonaire, St. Eustatius en Saba worden “Koninkrijksgemeenten”. Het voor de rechtshandhaving ontworpen systeem is als volgt: er komt per autonoom land (Curacao en St. Maarten) én voor de drie BES-eilanden telkens afzonderlijk een OM dat verantwoording schuldig zal zijn aan de eigen “regering” van de betrokken eenheid. Die OM-organisaties vallen tevens onder één Procureur-Generaal die geacht wordt zijn beleid met de regeringen van alle nieuwe onderdelen van het nieuwe Koninkrijksverband af te stemmen. Maar ook (in geval de mensenrechten geschonden dreigen te worden) aanwijzingen kan krijgen van de Koninkrijksregering (lees: de Nederlandse Minister van Justitie).

Zelf zie ik de ontbinding van de Antillen als onvermijdelijk. Toch is, alleen al uit praktisch oogpunt, het hier ontworpen “koninkrijks-OM-systeem” een instrumenteel gedrocht. De demonstranten (er is 14 dec. gedemonstreerd hiertegen in Curacao, A.) hadden er beter aan gedaan zich te beperken tot een solidariteitsbetuiging met de larmoyante figuur van de nieuwe Caraïbische Koninkrijks PG. Moedwillig wordt hier reeds op voorhand een Koninkrijksambtenaar in hulpeloze toestand gebracht.

De lezer stelle zich voor de toekomst het volgende voor: een politioneel samenwerkingsteam komt een bende van vijf criminelen op het spoor die tezamen maar op het grondgebied van de verschillende eilanden de Antilliaanse Bank voor miljoenen hebben getild. Op de vijf eilanden gaan vijf officieren van justitie OM aan het werk. De Curacaosche verdachte wordt door de rechtbank Curacao veroordeeld tot 3 jaar cel. Op de 3 verdachten van de BES-eilanden wordt alleen de verdachte op St. Eustatius vervolgd: hij krijgt 240 uur werkstraf. De zaak tegen verdachten op de overige drie eilanden wordt geseponeerd. De beide veroordeelden komen in hoger beroep bij het (nog wel Gemeenschappelijk) Hof van Justitie. Zij klagen over rechtsongelijkheid.

De president van het hof: “Mijnheer de PG waarom zijn de zaken tegen de verdachten op Saba, Bonaire en St. Maarten geseponeerd?” De PG: “Saba vond het geen nationaal belang. Bonaire vond de zaak te ingewikkeld. Op St. Maarten geeft men aan dit soort zaken geen prioriteit”.

De voorzitter: “En waarom krijgt de Statiaan 240 uur werkstraf terwijl de verdachte op Curacao 3 jaar de bak in moet?” De PG: “ Dat komt door het verschil in normen en waarden. Dat heeft zijn invloed op de straftoemeting”. De pers smult. De PG ziet de krantekoppen al. Ongelukkig loopt hij na de zitting naar zijn kantoor.

Zijn secretaresse is wanhopig. Alle gouverneurs en gezaghebbers hebben inmiddels gebeld. Zij klagen over het ongeloofwaardige OM-beleid. Allen vinden de beslissing van hún officier van justitie het beste. Dan belt de Nederlandse Minister van Justitie: hij vraagt zich af of de mensenrechten door deze situatie niet worden geschonden. Hij overweegt een aanwijzing te geven.

Terwijl de PG nog soebat en smeekt dit niet te doen belt Henk Kamp. “Wat heeft die er nou mee te maken”, roept de PG gekweld. Maar zijn secretaresse herinnert hem eraan dat Henk Kamp met alles te maken heeft.

De PG opent zijn bureaulade, neemt daaruit twee boxhandschoenen en begeeft zich naar de boxbal die hij voor dit soort gelegenheden in een hoek van zijn kamer heeft opgehangen. Als hij het versleten oppervlak aanschouwt neemt hij zich voor om spoedig een nieuwe te laten ophangen.

REAGEER [2]

Nou, knap hoor!

dec 18, 06:40


Paar takken geplukt, ze noemen die struik hier Christmas tree, dus…

REAGEER

Lachen

dec 17, 10:59

MOTIE VAN HET LID BRINKMAN
Voorgesteld 11 december 2008
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
verzoekt de regering geen eurocent saneringsgeld te betalen aan de
Nederlandse Antillen en dit standpunt maandag 15 december 2008 tijdens
de Ronde Tafel Conferentie kenbaar te maken,
en gaat over tot de orde van de dag.
Brinkman
Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2008–2009
KST125876

REAGEER

Kerst in de kerk

dec 17, 06:12

Dit jaar was Rick ook mee. Weer niet goed genoeg aangekleed. When will we ever learn? Kinderen wijzen naar Jack en Lot: “They got their schoolclothes on!” (Lot heeft nl. een schooljurk gekregen omdat school na de kerstvakantie begint, wilde ze natuurlijk meteen aan)
Alles goedgemaakt door de act van Jack.

Iedereen moest al lachen toen hij opkwam en toen hij zijn tekst had gezegd (I like to be a wise man, who brought some mirrh and gold) en het meisje naast hem zei: “You’ couldn’t bring that kind of gift, you’re only six years old!” moest iedereen lachen en klappen.

Dit is het andere liedje waarbij de juf (achteraan) op de electrische gitaar speelde.

Het was een lange zit voor de pap. Maar we hebben het volgehouden en de mam voelt zich goed.

Nu ben ik zenuwachtig, want Lotje is naar de grote school. Het is feestdag, iedereen mocht speelgoed meenemen. De Winnie de Pooh laptop werd meteen aangevallen, iedereen stond om Lot heen te duwen. Ik heb aan Reggie gevraagd of hij op Lot wil passen. Ik zal straks foto’s maken.

REAGEER

dec 16, 05:46

Jacob Miller jaren 80 Jamaica.

REAGEER

Gilboa trail

dec 14, 09:04

Jack, Boris en ik hebben zaterdagochtend een mooie hike gedaan met een groep mensen. Jack was het enige kind en Boris was de enige hond. We zijn boven op Gilboa Mountain geweest, vanwaar je ons huis kon zien liggen en onze jeep kon zien staan. Bovenop die berg zijn de resten van een plantage te zien. Bij deze plantage is echter geen groot huis te vinden, alleen resten van slavendorpen. Ze werd dus zelfstandig gerund door slaven. Het was een suikerplantage, je ziet de resten van het platform waar de molen stond, en ook de resten van een soort oven waarop ze in een grote koperen ketel rum maakten. Op zich bijzonder dat hier een eindproduct gemaakt werd. Meestal werd ruwe suiker naar Europa teruggebracht en werd het daar verder verwerkt.

Ook zagen we resten van een fort bovenop die berg. De muurtjes die uit op elkaar gestapelde stenen bestaan, waren zo mooi intact dat je het gevoel had op een monument te lopen.

Ongelooflijk dat ze boven op zo’n berg een plantage hadden. De weg ernaar toe is zwaar en het is moeilijk voor te stellen dat er karren hebben gereden met tonnen rum en zakken suiker.

Jack onderweg. Op de terugweg zei hij: “Dit is de leukste dag van mijn leven!”

REAGEER

Christmas Walk a thon

dec 14, 08:57

Ja hoor, weer een optocht door de straten van Oranjestad.
Deze keer vanaf het vliegveld.

REAGEER

Liefde

dec 11, 09:29

De volle maan geeft zoveel licht dat het witte hek glanst. De ochtend begint grijs, het voelt chilly, maar als de zon wat hoger komt te staan, worden de wolken goud en de lucht blauw.

Felle zon op de porche. De honden moeten eten. De kinderen moeten opstaan. De kinderen gaan als eerst naar de honden. De honden willen knuffelen, ze zijn blij omdat ze net hebben gegeten.

In de verte de Atlantische Oceaan. Je ziet of de golven tot ver in de zee witte koppen hebben, als je St. Barths helder kan zien, gaat het die dag niet regenen.

Als het hard regent, zie je in de vallei links van ons huis dat de wind de regen doet bewegen. “Zie je de wind!” schreeuwt Jack enthousiast. Net als het gras. De wind beweegt het lange gras alsof het water is dat golft. De natuur is vol wind en golf en reactie op reactie.

De geit ligt dood langs de weg en we zijn bang dat we weer maanden in de stank moeten rijden. Gelukkig na een week is ie begraven. De kippen blijven broeden en blijven kuikens krijgen: ze denken niet aan hoeveel er dood zullen gaan. Onze Janna is haar drie puppie’s kwijt, we hebben ze alledrie weggegeven en elke keer was ze even voor zich uit aan het staren. Na een uur weer eventjes verdrietig. Na een dag stoeit ze weer met Dink en Boris.

REAGEER

Radio

dec 09, 07:43

Zoals de meesten van u wel bekend is, heb ik sinds kort een autocassetterecorder in de jeep. De autoradio is in de garage gevonden, hij lag in een doos met witte piepschuim vormpjes. Er lagen ook een paar in te bouwen boxen bij. Die boxen heb ik weggegeven, mijn oude dvd speler die kapot was, heb ik ook weggegeven. Ik las in het boek “Lekker warm, lekker bruin” dat Antillianen iets dat kapot is meteen weggooien. Heeft iets met status te maken.

Totaal bezijden de waarheid op dit eiland.
Hier wordt alles bewaard.

Bandit heeft de autoradio cassettespeler erin gezet. Bandit is zo tenger als een jongen van veertien. Hij heeft korte roodbruine dreads. De meeste rasta’s hebben lange dreads, maar bij Bandit breken ze af. Het staat vrolijk omdat de dreads dansen als hij rondloopt.

Ik heb een cassettebandje gekocht met een draadje eraan.
Van Enny heb ik een mp3 speler gekregen voor Sinterklaas. Die heb ik vol muziek gezet: Alicia Keyes, Johnny Guitar Watson, de soundtrack van Happy Feet, Thelonious Monk, Hard to handle van de Black Crows, Prince, I’m a man of constant sorrow (soundtrack O Brother where are’t thou now..) enz. enz. Ook mooi: “West side Story” door Dave Brubeck… All thanks to Marnix…….

Het draadje gaat in de mp3 speler, en er is muziek! De kinderen vinden het leuk. Lotje zit vaak te swingen en Jack probeert mee te drummen.

Soms ga ik ergens naar binnen, laat ik de mp3 speler doorspelen en kom terug. Als ik dan de auto start is er een nieuw liedje begonnen.

Zo’n ding moet steeds opgeladen worden, maar ik red het om er de hele dag mee rond te rijden. Als ik lang ergens blijf, zet ik de mp3 speler uit en neem hem mee in mijn tas.

Vandaag heb ik ook een zonnebril gekregen. Hij kostte drie dollar en had waterschade opgelopen. Dwz hij is verroest. Ik kreeg hem gratis. Er lagen nog een stuk of 12 identieke verroeste zonnebrillen in dat mandje, dus dit wordt mijn zonnebril voorlopig. Stuk beter dan de nep chanel zonnebril met 1 poot met diamanten op een rij die ik had.

REAGEER

Sint

dec 06, 06:41


De dame waar Lotje bij op schoot zit is Carla. Lot vindt haar erg aardig.


De jongen rechts is Roeben, de zoon van Carla. Hij is dertien, zit in de tweede. Jack is dol op Roeben, laat zich van een hele goede kant zien als hij met Roeben is.

REAGEER

Het unieke van Sint Eustatius

dec 04, 07:53

Ik ben een artikel aan het schrijven over het werk van Grant Gilmore, onze lokale archeoloog.
Grant Gilmore is een van de zeven archeologen die in het Caribisch gebied hun standplaats hebben.
Hij heeft me een paar willekeurige dingen vertelt van de enorme schat aan kennis die hij heeft over opgravingen op Statia. Ook heeft hij mij de link naar zijn proefschrift gegeven, zo voor de vuist weg.

Gilmore is historisch archeoloog, dat wil zeggen dat hij voor zijn onderzoek zijn archeologische vondsten vergelijkt met andere historische bronnen. Hij heeft voor het onderzoek naar de slavengemeenschappen in archieven in Nederland, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten materiaal gevonden. Behalve de vergelijking met schriftelijke bronnen, worden ook archeologische vondsten elders in de wereld gebruikt: bv. een slavendorp in het Caribisch gebied wordt vergeleken met pre-middeleeuwse hutten in Europa en met van diezelfde hutten in Afrika.

De slavenhutten, oftewel “Wattle-and-Daub houses” (gevlochten takken met modder) in het Caribisch gebied lijken op de Europese hutten, met het verschil dat de “artefacts” bij de Caribische hutten altijd aan de zijkant van het erf te vinden zijn, itt de Europese waar men scherven etc. over het gehele erf vindt. In Afrika is dat ook zo; het is een Afrikaanse traditie om je erf aan te vegen en ze doen het op Statia tot op de dag van vandaag op dezelfde manier, met zo’n bezem zelf gemaakt van takken. Je tuin mag vol autowrakken en oude ijskasten staan, maar het moet wel geharkt of aangeveegd zijn.
Er zijn wel slavendorpen gevonden waarvan de architectuur Afrikaans was. Dat waren nederzettingen van mensen uit Afrika die bijna direct na aankomst zonder dat ze contact met de kolonisten hadden gehad, die dorpen hebben gebouwd.
Gilmore zoekt naar bewijs van de stelling dat de kolonisten en de slaven elkaars´cultuur hebben beinvloed.


Dit huisje staat niet op Statia, ze hebben geprobeerd er een na te bouwen in de tuin van het museum, maar ze hebben meer mensen nodig, ze hebben het opgegeven.

Het unieke van Sint Eustatius is dat de slaven meededen met de handel. Gilmore heeft potten gevonden die door slaven zijn gemaakt en die ook St. Kitts, St. Thomas, Anguilla, enz. gevonden zijn. Die potten werden dus verhandeld door slaven onderling.
Ik ben pas net begonnen in dat enorme boekwerk, het is even wennen, want wetenschapstaal en ik zit als een ijverige student meteen aantekeningen te maken.
Dit moet op de een of andere manier in makkelijke taal aan het “grote publiek” bekend gemaakt worden, het is razend interessant!
Dat is altijd het jammere van de wetenschap. Schatten aan informatie gewaardeerd door een handjevol vakidioten.
De mensen op Statia zelf weten hier niets van af. Werk aan de winkel voor Rick die Gilmore op school moet uitnodigen. “Low hanging fruit” noemen ze dat of een “no brainer”.

REAGEER

Weer geen foto's

dec 02, 08:39

Geen foto’s gemaakt van ons avondje Action Theatre. We hebben genoten van het schouwspel op toneel en ook van het publiek. Er zat een groepje dames voor ons dat er echt zin in had. De jongen die het presenteerde leek wel een professional stand-up comedian. Hij had goede grappen bedacht. Het leek wel of de hele groep dames verliefd op de jonge man was, zo gul waren ze met hun gelach. Humor gaat meestal moeilijk met godsdienst samen, maar bij deze jongen lukte het.
Het meest merkwaardige in zijn optreden was het volgende: Hij begon te zeggen dat men beweert dat AIDS van monkeys komt. Hij zei dat de meesten van ons (de zwarten) als we in de spiegel kijken inderdaad wat gelijkenis met een monkey zien. “Hahahaha” iedereen heel hard om zichzelf lachen. Maar! schreeuwde hij luid. We don’t come from monkeys, we come from the all mighty! Heel veel bijval… Iedereen was het ermee eens.

De dikkere dames die meespeelden in het toneelstuk waren het grappigst. Het gegil was niet van de lucht toen de ene dame weg wilde lopen en de andere dame haar steeds weer tegenhield om nog even wat te zeggen. Ze speelden toneel zoals je dat wel vaker ziet bij “black entertainment”: Heel veel verontwaardigde koppen: Hoofd omhoog, beetje wiegelend, kin naar voren, rest van het lijf naar achteren. En dan heel hard praten…

De acteurs moesten vaak huilen. Vooral het gierende gehuil was erg overtuigend. Jammer genoeg hielden ze bij het huilen hun handen voor het gezicht, zodat je niet kon zien hoe ze keken. Aan het eind van het toneelstuk stonden vader, moeder en zoon zo lang met elkaar te huilen dat het gek begon te worden. En inderdaad, daar zag je de schouders schokken, het huilen was omgeslagen in de slappe lach.

Toen we naar huis reden, had ik het fijne gevoel van een avondje uit te hebben gehad. Het was erg leuk.

REAGEER

World Aids Day

dec 01, 10:52

World Aids Day.
Ook op Statia.
We hebben al in een parade meegelopen.
Dat was vrijdag.
Vandaag is Shanna Mercera de hele ochtend al op de radio.
Zij doet erg haar best “to create awareness” vooral bij jonge mensen.
Ze moeten niet alleen veilig vrijen (of minder vrijen) vanwege AIDS, maar ook vanwege zwangerschap.
Want de tienerzwangerschappen blijven maar doorgaan.

Ik hoor net op de radio dat er in 1992 nog maar 1800 mensen hier leefden en nu, 16 jaar later, 3400.
Het ging ook over “living in a small community” waarbij je je gedwongen voelt hetzelfde te doen als de rest.
Ik begreep er uit dat alle jongens en meisjes vroeg seks hebben en je als outcast gezien wordt als je dat niet hebt…..

Dus seks vanwege “peer pressure”.
Ik denk ook seks vanwege ‘” boredom”.
Het is hier verschrikkelijk boring voor een puber.
Als er weinig mogelijkheden zijn en ook weinig toekomstperspectief, dan ga je excitement zoeken in kleine kring. Wat is altijd toch leuk om te doen als er verder helemaal niets te doen is? Precies!
Okee, en dan ook seks vanwege “the need for attention”.
Dit heeft dan weer te maken met de weinige aandacht die kinderen hier van hun ouders krijgen.
(Sommige he, niet allemaal natuurlijk, blabla)

Vanavond gaan we naar het toneelstuk dat door de oude meneer Lopes is geschreven: A different Story.
Ik verheug me er erg op.
En zal foto’s maken, want ik geloof dat er veel te weinig foto’s op de site staan!

REAGEER

-