Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/vhosts/kusterseducatie.nl/rickenmiek.nl/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Into The Wild Wild West: februari 2009

Het gaat goed

feb 27, 08:31

Het gaat nog steeds goed.
We hebben vakantie.
Nergens naar toe geweest.
Ons niet verveeld, want veel gedoe op het eiland.

Ik heb het idee dat de sfeer op Statia beter is dan op Bonaire en Saba. Veel geklaag van Sabanen in de krant dat Bijleveld geen Engels sprak tijdens haar informatie avond. Heel vervelende opmerkingen over neo kolonisme. Gezeik.
Op Bonaire kwamen voornamelijk Europese Nederlanders naar de bijeenkomst. Op Statia zat het vol lokale mensen. Business mensen, overheidsmensen, mensen die in het onderwijs werken. Ik heb het idee dat de mensen actiever worden en zin hebben om hun stem te laten horen. Er lijkt ook een soort competitie te komen. De DP wil reorganiseren en een nieuw bestuur en in het onderwijs rommelt het erg. Maar zoals ik gewend ben: Daar schrijf ik dan weer niet over. Maar als beste lezer geinteresseerd is dan is hier het krantje dat ik ben begonnen.

Publicatie1.pdf

En hier Jackie in de zee gisteren. Hij wordt nu bijna zeven.

Hij heeft heel veel geleerd op dit eiland. Hij is rustig en gelukkig. Toen hij net geboren was, heeft Reino, de oudste vriendin van Ricks’ vader, zijn horoscoop getrokken. Een ding heb ik daarvan goed onthouden. Dit ventje is een ventje dat het niet erg vindt om alleen te zijn.
Ik zie dat nu komen. Hij is zeven. Rond zeven jaar gebeurt er iets met een kind. Als de tandjes flink aan het wisselen zijn. Het gepriegel met die tandjes hoort ook een beetje bij de gedachten die er in je kinderhoofdje omgaan. En mijn klein Basje die nu Jack heet en ook echt Jack is en ALTIJD verbetert als iemand Bas zegt, heeft mooie grote voortanden gekregen. Die grote voortanden doen het hem.
Ik hou van hem van hoofd tot teen.

En Reino had geschreven: Je moet hem nooit zielig vinden als hij alleen is. Hij vindt dat fijn. Laat hem met rust.

Dat is hier erg makkelijk. Vooral hier in dit huis, met de tuin van (incl. tuin buren, want er zit geen hek tussen) 2000 m2 en het hek en de koeien en de struiken waar de koeien altijd weer in verdwijnen en de ezels en onze drie honden. De botten (koeienheupen) die daar in de bosjes liggen. De uitgedroogd geitenhuid met botten er nog aan bengelend, de dode ratten, de leguanen die in de heuvels moeten leven. Hij hoort dat er leguanen van meer dan een meter op de berg achter ons huis rondlopen. Wij hebben leguanenkuilen in onze tuin. Een soort hollen. En een boom waar Jack altijd in zit. En het voor de auto uitrennen als ik met de jeep thuiskom. En de zon die altijd schijnt.

Het lijkt hier alsof ik in een oneindigheid leef. Toen F en S klein waren, was dat ook zo. Maar de omstandigheden waren toch minder optimaal dan nu. Voor de kinderen wel, maar voor mij niet. Tjeesus wat een gezeik. F en S zijn nu zo’n beetje volwassen. Erg grappig. Ik ben zo van overtuigd dat het goed voor ze is dat ik er niet ben, dat ik me heel weinig zorgen over ze maak. Wat heeft zorgen maken ook voor zin? Tja, ik ben dus erg gelukkig.
Maar wat zou de lezer dat kunnen schelen!

HET ONDERWIJS

Het onderwijs is hier jammer genoeg zo pover. Ze hebben op de lagere school geen gym, geen kunst, geen boeken met plaatjes, het lijkt erop alsof het allemaal zo gaat: Of de juf werkt met de hele klas vanaf het bord, of ze geeft iedereen een soort invulblaadje. Het bordwerk wordt overgeschreven in de schriftjes en soms moet er iemand iets oplezen vanaf het bord. Ik denk dat mijn basisschool nog beter geeguipeerd was. Er waren bijvoorbeeld van die letterdoosjes waar je mee kon leren spellen.

De school van Jack is niet een openbare school. Er is maar een publieke school op het eiland en die school loopt leeg. De andere scholen moeten het hebben van het overheidsgeld dat ze krijgen en het geld wat af en toe misschien van een project komt. En vooral van de community of van de kerk. De middelbare school is ook niet een publieke school. De besturen van die scholen kunnen dus opereren onafhankelijk van de overheid, de overheid heeft echter in ieder geval op de GVP school door de overheid aangewezen leden, behalve leden die ouders en leraren vertegenwoordigen. De besturen hoeven dus eigenlijk geen verantwoording af te leggen voor haar beslissingen. Ze zullen wel moeten voldoen aan van overheidswege verplichte eisen. Hoe het met geld uitgeven zit, weet ik niet. De lerarensalarissen worden door de overheid vastgesteld.

Het onderwijs kan niet aan de Nederlandse eisen voldoen. Sommige kinderen komen als analfabeet op de middelbare school. Dit is nog niet eens omdat er verkeerde beslissingen zijn genomen in het verleden. Dit is omdat ze niet voldoende gekwalificeerde mensen hebben. Er wordt geen strenge structuur gecreerd, zoiets.

Het pijnpunt in het onderwijs op dit eiland is de verhouding tussen de lagere scholen en de middelbare school. De middelbare school heeft zich niet goed aangepast aan het systeem dat op de lagere scholen is ingezet. De middelbare school heeft toen de beslissing werd genomen, tien jaar geleden, de instructietaal op de lagere school Engels te maken, niet in de gaten gehouden of er wel genoeg Nederlands gegeven werd. De leerlingen die op de middelbare school terecht kwamen waren slecht in Nederlands. Waarschijnlijk al heel lang, want voordat iets een wet wordt, is het vaak al heel lang aan de gang.

Dit probleem is al die jaren niet aangepakt. Nu wordt er geklaagd over de middelbare school. Het geruzie gaat over de board en het management en dat leraren moeilijk doen. Maar het moet natuurlijk gaan om de inhoud van het onderwijs.
Er is geen beleid gemaakt en niemand heeft overzicht gehouden.

Het gehele onderwijsveld moet gestroomlijnd worden. In plaats van het daar over te hebben, hoor je een al geruzie en zwartmakerij in de eilandsraad vergadering. Ik zal maar niet herhalen wat er over ons gezegd is.

Dat stroomlijnen moet makkelijk kunnen. Het moet wel, want het gaat om Nederlands belastinggeld dat uitgegeven gaat worden.

De bezem moet erdoorheen. Eerste vereiste: er MOET een publieke lagere school zijn en de enige middelbare school op het eiland moet ook een publieke school zijn. Die scholen moeten heel erg geholpen worden. Daar moet het geld naar toe gaan. Gym moet sowieso verplicht zijn. Op die scholen moeten mensen werken die Nederlands kunnen spreken. Goed Nederlands. En vervolgens moet er heel veel controle op zijn.

Het taalprobleem blijft. Dat is nog het grootste probleem. Spaanstalige kinderen, kinderen die geen woord Nederlands spreken, Chinese kinderen, die groepen gaan waarschijnlijk groter worden. Het schijnt te kunnen dat je al die groepen toch Nederlands kunt leren en in het Nederlands examen kunt laten doen. Op Saba denken ze van niet. Statia is altijd wat braver. Ik weet het niet, ik hoor zoveel verschillende dingen. Ook over vroeger. Mensen die nu een jaar of 40,50, 60 zijn die vertellen dat het bij hen heeft gewerkt, het Nederlandse systeem vanaf de basisschool. Je sprak overal Engels en op school alleen Nederlands. Ze zijn heel overtuigend, maar ik vraag me af hoe de mensen die hun mond niet opendoen en minder goed opgeleid zijn daarover denken. Moeten we in het onderwijs niet iedereen bedienen!! Fijn dat die paar die wel zin hadden om te leren er een succes van hebben gemaakt en nu fijn goed Nederlands kunnen praten. Ik zie hier mensen die maar heel langzaam Engels kunnen lezen, laat staan Nederlands!

Tja, dan is dat de andere keuze: de CXC examens. Maar ja, dan moet je mensen hier halen die perfect Engels spreken. Toevallig is Rick er zo eentje, maar uit Suriname en Nederland op mavo lesgeef niveau heb je die niet. Als je in een bepaalde taal lesgeeft, moet iedere leraar die taal perfect beheersen.

Je moet het systeem kiezen waarvan je weet dat de voorwaarden het makkelijkst te bereiken zijn en daar moet een hele poos over gediscussieerd worden.

In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat Nederland NU moet helpen. Op alledrie de Bes eilanden. Er is een vernietigend rapport van de inspectie geweest en Nederland moet het eerste stukje van dat miljoenengeld besteden aan experts die vergaderingen gaan leiden. Geen rapporten hier lopen uitdelen, maar helpen.

Twee publieke scholen moeten er zijn, een lagere en de school voor voortgezet onderwijs. Het islandcouncil heeft straks toch niets meer over onderwijs te zeggen. De Nederlandse Overheid is rechtstreeks verantwoordelijk. Dus je moet verzekerd zijn van kwaliteit. Maar dan moet je er ook kwaliteitsscholen van maken op het niveau van de Nederlandse scholen. Je kunt dan zelfs heel leuk uitwisselen met Nederlandse scholen. Dat zou het onderwijs ten goede komen. Je kunt onwijs te gekke stageplaatsen creeren waar je goedkoop goed opgeleide Nederlandse meisjes naar het eiland haalt. Ik zie het allemaal voor me en het is heel makkelijk. Maar ja, het eilandbestuur!

Wraagh!!!!!! Waar is de werkkracht Nederland?
Het gaat om overheidsgeld slome duikelaars!

JACK

Maar ik had het over Jack. Hij heeft vanaf vorige week nu iedere woensdagmiddag Nederlandse les en in het algemeen kan hij nog niet zo goed lezen en rekenen.
Dan denk ik als troost dat hij het hier zo heerlijk vindt en dat hij wel veel nadenkt en leert over de natuur en het wonen op deze wereld. Op deze hele grote wereld waarvan zeventiende uit water bestaat. Daar ben je je hier wel erg van bewust. En al dat leven in de zee. Ik moet wat meer met hem snorkelen. Het vreemde is dat ik dat eigenlijk belangrijker vind dan dat leren lezen en rekenen. Hij is overigens wel heel netjes en de juf vindt hem smart. Dit is dus vooral voor de opa’s en oma’s en broer en zus en de rest. Maar ja, jullie zijn ook degene die deze gekke website lezen.

EN RICK?
Rick is eigenlijk net als Jack. Ook hij moet veel met rust gelaten worden. Klinkt gek omdat Rick iemand is die onwijs veel aandacht vraagt en bij alles wat heel eventjes tegenzit al “Miek” roept, maar toch is het zo. IN het sociale verkeer: of onwijs Grumpy, of onwijs vrolijk.

EN DE LOTTERD?
Je snapt dat in deze perfect harmonieuze constellatie de Lotterd er nou net eentje is die opvulling geeft aan mijn behoefte me met iemand te bemoeien. De Lotterd heeft nog erg veel bemoeienis nodig. Ze lijkt totaal niet op een meisje van 4. Ze lijkt nog steeds een babytje van twee. Ik was er verbaasd over op haar verjaardag. Ze sliep, we konden haar moeilijk wakker krijgen en ze werd wakker als een babytje. Warm hoofdje, verbaasde oogjes, plakkerige haartjes. Ze vindt het eigenlijk ook heel fijn om samen naar de WC te gaan en als ik met haar hand in hand loop en puzzeltjes doen en boekjes lezen en knuffelen enz. Ze hangt een beetje aan me de laatste tijd en ook aan Rick trouwens. Het lijkt soms wel of ze aan tafel het liefste nog gevoerd zou willen worden. Soms denk ik dat we dat maar een beetje moeten doen. En dan zit ze toch al op de basisschool. Zo gek.

REAGEER

Jarig Lotje

feb 21, 10:17

Jarig Lotje wordt wakker

Ze blaast de kaarsjes uit

Ze is heel blij met haar hondje.

REAGEER

Nieuwe hobby

feb 14, 04:21

Heeft u ook hobby’s?
Nee, nooit gehad ook.
Maar als u niks te doen hebt, wat gaat u dan doen?
Niks.
Maar als u zin hebt om iets te doen, maar u hebt niets te doen, wat gaat u dan doen?
Ik zoek een klusje.
Aha.
Doet u wel eens iets leuks?
Ja.
Aha.
Kunt u een voorbeeld noemen?
Muziek uitzoeken op Alltunes.

Muziek uitzoeken op Alltunes is te gek.
Natuurlijk kun je met een snel internet je ook erg vermaken met muziek op youtube. Maar we hebben niet een snelle verbinding. Op alltunes kun je als je op het luidsprekertje drukt, de stream meteen horen. Hele slechte kwaliteit, maar met langzaam internet werkt het perfect. Als je een song perse wil hebben, kun je hem downloaden. Kost 12 eurocent gemiddeld per song. Je kunt je voorstellen hoeveel we al hebben besteld. Maar omdat ik gretig was, kocht ik hele elpees tegelijk. Nu heb ik ontdekt hoe leuk het is om de songs van een elpee te beluisteren en dan te kiezen welke je download. Van oude elpees is het makkelijk, je herinnert je nog welke liedjes je het beste vond. Maar bij de recentere muziek die ik niet ken en bij de mij niet erg bekende genres, moet je goed luisteren. Een goed ding om naar te zoeken is een soundtrack. De soundtracks van de films van de Coon brothers zijn geweldig. En als je een goede uitvoering van een klassiek stuk muziek wil hebben, is het ook heel goed om het van een soundtrack van een goede film te downloaden. Al deze dingen van Mar geleerd. Het is natuurlijk ook het alltunes account van Mar.

Ik weet niet waar de “muziekindustrie” over klaagt, maar je moet de cd’s duur kopen in de winkel, schijnt het. Ik geloof dat Prince alles digitaal aanleverd, voor iedereen om te downloaden. Dus als muzikant zul je niks verdienen. Ga je toch lekker liveconcerten doen! En die supersterren kunnen toch prima in nieuw talent investeren? Ik snap het probleem niet, het is een probleem van mannen achter bureau’s…
Wet op copyright moet veranderd worden. Alltunes is illegaal. Misschien moet ik dit stukje dan van de site halen. Mar loopt gevaar! Nou, ik hoor het wel van je, Mar!

In ieder geval: vrijheid van meningsuitting heeft iedereen overal ter wereld.

En ik wou wat leuks zeggen: ik mail met een meisje die vroeger bij mij in de klas op de Constantijn Huygensschool heeft gezeten.
Ik zal de leukste klassenfoto’s hieronder zetten, hoewel ik ze allemaal geweldig vindt. En nu al, zeg ik vrijmoedig en optimistisch: ik ga alle namen erbij zetten. Let op:

kleuterschool:
v.l.n.r.
bovenste rij:
?/ik denk Errol/juf Hemerik/Louise Poppeliers/Linda Hulsker/?/Patricia Polderman/Carmen van Ark/juf?/twee kinderen voor de juf: ??
tweede rij van boven:
Jeannette Struyve/?/?/Linda Den Heyer/?/naam vergeten, maar zoontje van de zigeunermuzikant/Monique Buschman/?/Kitty Schaap.
Tweede rij van onder:
?/?/?/?/Joan Haasnoot/?/Ton Albers/Menno Smit
onderste rij:
?/?/?/Annemieke Jansen/?/Puntje van mijn tong. Teun ofzo.

6e klas:
v.l.n.r.
bovenste rij:
Carmen van Ark/Esther Raboen/Ilona Vrolijk/Patricia Polderman/Karel van der Hak/Rudy …/meneer Breure
middelste rij:
Peter Arends/Louise Poppeliers/Annemieke Jansen/Joan Haasnoot/Linda Hulsker/Monique Buschman/Ton Albers
onderaan:
Jerry Martina/Maurice Blankensteyn/Jeannette Struyve

waar waren Ronnie Max en Menno Smit? Waar waren Renee en Ronnie? Kitty Schaap was naar Brabant verhuisd.

Ik zal nog eens een verhaal vertellen over mijn pony en de schoolfoto’s. Een ijdel meisje, dat wel.

REAGEER [2]

Vandaag...

feb 11, 11:06

De laatste dag van Mar. Niets aan het land gedaan. Wel veel over gepraat. Vandaag weer veel rondgereden. Rick naar huidarts. Afscheidsfeestje, barbeque met tuna van Bandit. Carla en Hilda, Scott en Bass. Gebruikelijke gedeejay en geknock-romy. Morgen nog tijd zat om allerlei dingen van Marnix te verzamelen. Hij vertrekt pas om 11 uur. USB stick nergens te vinden.

REAGEER

Dag vijf

feb 09, 07:16

Vanochtend iets later begonnen. Wel het eerste diagonale pad afgemaakt. Er liggen geen grote keien midden op het land. Ik had gedacht van wel omdat er zoveel aan de zijkant liggen. Het is natuurlijk een plantage geweest, dus die stenen zijn naar de kant verplaatst, al heel lang geleden. Omdat het een plantage was, zijn er in het midden van het land geen mooie oude bomen te vinden. Dat is wel een tegenvaller. De redelijk grote bomen zijn niet zo mooi omdat allerlei klimplanten erdoor heen groeien. We komen ook veel “horizontale bomen” tegen. Meterslange takken die gesteund door struiken en bomen de gelegenheid hebben gehad om horizontaal te groeien. Vaak dorre struiken met een dikke laag klimplanten eroverheen. Je knipt de takken van de struik aan de onderkant door en je kunt de hele zooi plathakken met de machete. Vandaag zei een meneer bij Intermezzo dat hij twee drums had waarin hij al het afval verbrandde. Ik ben benieuwd of ik nog energie heb als Marnix weg is.
Ik voel me nu niet lekker, ik heb de hele middag voor pampus in bed gelegen, nog steeds niet gedouched en onwijze pijn in mijn nek en rug. Ik moet wel een zenuw in mijn nek hebben gekneusd, want er zit een bobbel in mijn nek, mijn nek is stijf en mijn rug ook.

REAGEER

Herinnering

feb 08, 09:01

Ik zag deze foto nog. Grappig voor Suus dat ze in deze truck heeft leren autorijden.

REAGEER

Vierde dag

feb 06, 08:13

Vanochtend regende het heel hard. We kunnen niet op het land werken. Helaas.
Gisteren is Rick op de televisie geweest in het programma van Joshua: “talking blues”. We hebben het nog niet gezien, maar Rick was enthousiast. Later meer.

REAGEER

Derde dag

feb 05, 01:53

Nog zwaarder dan gisteren. We zijn vandaag vanaf de weg begonnen bij het stuk waar we gisteren uitkwamen. Veel correlita dat makkelijk weg te halen is. Over een paar half dode struikjes groeit dan een enorme bos van het klimmende onkruid, dus je hoeft alleen te takjes te knippen en je haalt de hele zooi weg. Marnix heeft veel bomen geveld met de machete.
Dit is een foto van het pad over de wal.

Nu zijn we vanaf de pin naar de wal gegaan en hebben alleen het eerste stuk gecleared.

Tussen de wal en de pin staat deze fantastische knip boom. De vruchtjes lijken op lichees, maar dan zijn ze groen van buiten en oranje van binnen.

Het plan is om morgen vanaf het midden boven naar beneden te gaan. We krijgen dan een beetje zicht op het hele stuk land.

REAGEER

tweede dag

feb 04, 06:36

Vandaag geen foto’s, de camera is even kapot.
Misschien gaat ie het vanzelf weer doen, je weet maar nooit.
We zijn nu bij het hek van de buurman de hoek omgegaan, terug naar de weg.
Nu hebben we dus van het bovenste lot een heel vierkant eromheen.

Ik heb wel een scan gemaakt:

Je ziet hier de drie lots boven elkaar en de stukken die we hebben gecleared. Vandaag liepen we over een wal van stenen en we dachten dat die de grens van het land wel zou aangeven.
Het was veel zwaarder dan gisteren omdat we op die wal liepen en het niet zo makkelijk was om de planten die daar groeiden weg te hakken met de machete, want dan sloeg je op die stenen. We hebben de machete laten slijpen en een nieuwe kniptang gekocht. Marnix heeft een aantal bomen weggehakt en ik was vooral met de lianen en de kleine takken en planten bezig.
Toen we bij de weg aankwamen, zagen we dat we veel te ver naar onder uitgekomen waren.

REAGEER

Eerste dag

feb 03, 11:10

Eerste dag van het clearen van ons land op de Quill. We beginnen met het stuk naast het hek van de buurman. We zijn 50 meter verder gekomen, tot het einde van zijn hek. Van daar af kunnen we verder naar beneden, zonder houvast de wildernis door om de pin van de hoek van het land eronder te vinden, of we gaan naar links, tot aan de onderste pin van het bovenste stuk land.
De hoeken van de stukken land zijn met pinnen afgebakend, we hebben er een andere keer al vijf gevonden aan de kant van de weg en nu gaan we dus de andere kant proberen.

Het viel ons erg mee, terwijl het extra lastig was omdat die buurman al zijn tuinafval over zijn hek op ons stuk land had gegooid. De vraag is alleen: wat doen we met die grote stapels takken en bladeren?

Morgen verder.

REAGEER

-