Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/vhosts/kusterseducatie.nl/rickenmiek.nl/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Into The Wild Wild West: homohuwelijk

Nieuws

okt 27, 09:05

Er is veel interessant nieuws over de Antillen. Ten eerste Plasterk. Plasterk heeft gesproken over het onderwijs en ook over het homohuwelijk. Over het homohuwelijk zegt ie: “When Bonaire, Saba and St. Eustatius, the BES islands, are integrated into the Netherlands as “public entities”, they will resoert under the Dutch civil code. Consequently these islands should include same-sex marriages in the Civil Registry.” maar dan in het Nederlands. Ik zal het later even opzoeken, dan weet ik wat ie letterlijk heeft gezegd.
Ik heb in onze krant daar ook over geschreven. Zo ongeveer wat ik op de website heb geschreven heb ik in de krant gezet.
Het rare van iets in de krant zetten is dat je niet weet hoeveel mensen het lezen en hoe het ontvangen wordt.

Plasterk komt in juli 2009 voor het eerst naar de Antillen.

REAGEER

Sukkels

sep 30, 06:27

ze bestaan toch
FOKO (Fundashon Orguyo Kòrsou) wil een volledige invoering van het homohuwelijk op Curaçao, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Echt iets voor homo’s om iets te eisen dat toch al gaat gebeuren.

REAGEER

Homo huwelijk

sep 01, 07:45

Er zullen niet veel lokale homo’s gaan trouwen als het huwelijk “voor iedereen opengesteld” gaat worden.
Waar de mensen zich hier druk om maken is dat homo’s vanuit Nederland hier komen om te trouwen.

Als je in een andere gemeente wil trouwen dan waar je woont, waar je dus ingeschreven staat, moet je dat aangeven bij de aangifte van je huwelijk. Ik kan nergens iets vinden over dat je naar die andere gemeente toe moet gaan om DAAR aangifte te doen.

Een gemeenteambtenaar mag een homohuwelijk weigeren af te sluiten, maar een gemeente moet de mogelijkheid bieden voor homo’s om te trouwen.

Als een kleine gemeente van Nederland geen gemeenteambtenaar heeft die een homohuwelijk wil afsluiten en een homopaar wil perse in die gemeente trouwen, dan wordt er een ambtenaar van een andere gemeente “geleend”.

Een gemeente mag zijn eigen beleid maken ten aanzien van het aanstellen van ambtenaren. Ze zijn niet verplicht ambtenaren aan te nemen die niet gewetensbezwaarde zijn.

Hoe je als ambtenaar “aan moet kunnen tonen” dat je gewetensbezwaarde bent, weet ik niet, ik geloof niet dat je perse lid moet zijn van een kerk of iets dergelijks.

Het is ingewikkeld, er wordt gedacht om die gewetensbezwaarde ambtenaren toch wat meer “in te dammen”, want je kunt je voorstellen dat er allerlei handelingen zijn die een ambtenaar moet verrichten, waar hij bezwaren tegen zou hebben. Stel bijvoorbeeld dat een ambtenaar geen moslims zou willen trouwen, of dat een ambtenaar een vrouw geen hand zou willen geven.

Zoals vaak het geval: wetten botsen met elkaar.

Grondrecht dit, grondrecht dat.

kijk hier als je meer wil weten over wat de Vereniging voor Gemeentes hierover gezegd heeft.

De vraag is: Zullen er op de BES eilanden gemeenteambtenaren zijn die zonder gewetensbezwaar een homohuwelijk willen afsluiten?
“vermoeden van niet”
Stel: Statia, Saba of Bonaire heeft geen ambtenaar zonder gewetensbezwaar en moet toch het homohuwelijk aanbieden, wordt er dan iedere keer dat er een homohuwelijk afgesloten een ambtenaar vanuit Nederland ingevlogen?

Of zegt men dan in Nederland dat er minstens een ambtenaar op een van de eilanden moet zijn die zonder gewetensbezwaar homohuwelijken afsluit?
“moeilijk, want gemeenten mogen zelf hun beleid ten aanzien van gemeenteambtenaren bepalen”

Die ene ambtenaar zonder gewetensbezwaar is gonna have a hard time!

Homo emancipatie, daar wordt hier niet aan gedaan. Ik ben nog geen enkele Antilliaanse homo in de media tegengekomen. Misschien dat er een paar bij de “Canal Parade”, zoals de Gay Parade opeens genoemd wordt door politici, waren, maar het stelde niet veel voor.

Hieronder wat feiten uit een onderzoek wat het COC in 2007 heeft gedaan.

Er zijn 433 gemeenten in Nederland:

Uit het onderzoek van COC Nederland blijkt dat Nederland 56 gemeenten kent die hun ambtenaren niet verplichten tot het sluiten van een homohuwelijk.
• In 70 gemeenten is door de gemeenteraad of het college het besluit genomen dat zij alleen trouwambtenaren benoemen die alle huwelijken sluiten.
• In 232 gemeenten wordt bij werving en selectie van ambtenaren de eis gesteld dat nieuwe trouwambtenaren alle huwelijken sluiten. In 91 gemeenten word die eis niet gesteld. In 120 gemeenten is daar geen informatie over.
• In 8 gemeenten zijn ook na 1 april 2001 weigerambtenaren aangenomen. Het gaat hierbij om: Barneveld, Geldermalsen, Korendijk, Reeuwijk, Rijssen-Holten, Staphorst, Neerijnen en Reimerswaal.
• In 22 gemeenten is besloten dat ook gewetensbezwaarden trouwambtenaar mogen worden. Dit zijn: Dantumadeel, Ferwerderadiel, Geldrop–Mierlo, Hattem, Lisse, Maastricht, Marum,
Middelburg, Nieuwekerk aan den Ijssel, Son en Breugel, Waddinxveen, Barneveld, Korendijk, Nunspeet, Neerijnen, Schouwen-Duiveland, Staphorst, Urk, Utrechtse Heuvelrug, Rijssen-Holten, Woensdrecht en Woerden.
• 12 gemeenten hebben zogemaande weigerambtenaren in dienst maar daar heeft het college of de gemeenteraad wel besloten geen nieuwe ambtenaren meer in dienst te nemen die niet alle
huwelijken sluiten. Dit zijn: Alphen aan den Rijn, Capelle aan de IJssel, Enschede, Epe, Leeuwarden, Oldebroek, Westerveld, Westland, Bolsward, Renkum, Scherpenzeel en Steenwijkerland.

Huwelijksambtenaar opzoeken.
Vragen of die een homohuwelijk zou willen afsluiten.
Dan (als ik de moed heb) trouwambtenaren van Saba en Bonaire bellen. Vragen of zij gewetensbezwaar hebben.
Op zich leuke en praktische informatie.

REAGEER

Twee mannen

aug 30, 09:50

“Gay Marriages, what nonsense is that!” roept de bejaarde man uit. Hij zit op een muurtje uit te rusten. Naast hem zit een iets jongere man. De twee kennen elkaar hun hele leven.
De dunne arm van de bejaarde man maakt een wegwerpgebaar. Zijn gelige vingers lijken zich niet te kunnen strekken, ze lijken op hamers. Hij legt zijn hand weer in zijn schoot. Hij kijkt door zijn oogwimpers de straat in; “Never got married,”, zegt hij, “I’m an independent man!”
De iets jongere man naast hem glimlacht. Hij staart naar zijn schoenen. Dan richt hij zich op en kijkt het meisje van de bank na, die net langsloopt. Zijn kunstgebit lijkt licht te geven in zijn donkere gezicht. Zijn ogen glinsteren. “Good Afternoon” zegt het meisje. “How are you!” roept ie in staccato.

“If I could have, I would have been married to five ladies at the same time…” Hij doet zijn ogen dicht. “But I married one..” Hij draait zich naar de bejaarde man om. “The ladies..” zegt hij, zachtjes knikkend. Dan lacht hij, hij dwaalt met zijn ogen over het gezicht van de bejaarde man. Als zijn ogen de vorsende ogen van de bejaarde man te pakken hebben, knikken ze naar elkaar. Ze draaien hun gezicht weer naar de straat. De iets jongere man wiebelt een beetje. Hij kijkt de straat door. Er is niemand. “Mmmm..” bromt zijn stem vanuit de diepte.

Ze zijn weer stil. De oudste man beweegt met de hamervingers in zijn schoot.
“You know what the old people used to say?” zegt de jongste man,
“Yeah”, knikt de bejaarde man.
“You can swim, but you can’t swim in hot water…”
Dan is het weer stil.
“That’s a fact!” antwoordt de bejaarde man.
“That’s a fact..” zegt hij nog eens, terwijl hij zich omdraait en weer verder loopt, kromme rug, twee plastic zakken met blikken kattenvoer langs zijn tengere lijf.
De man blijft zitten op het muurtje. “Hee,” roept ie naar de overkant van de straat, zijn neef loopt daar. “Come over here!”
Het leven gaat weer door.

REAGEER

Nooit meer statenverkiezingen

aug 28, 07:52

In 2010 nos tur ta bai kas (gaan we allemaal naar huis), zegt Ministerpresident Emily de Jongh- Elhage. Zij is van de PAR partij, waar ik later nog eens naar zal googlen.
Waarom vieren de BES eilanden niet een groot feest?
Nooit meer Statenverkiezingen! Geen afhankelijkheid meer van Curacao! Geen geld dat in Curacao blijft hangen!

Maar nee hoor, alleen maar geklaag…
Op deze manier kunnen we nooit onafhankelijk van Nederland worden… We hadden in het referendum eigenlijk tegen de ontmanteling van de Nederlandse Antillen gestemd…

Ik geloof dat er in Nederland wel iets te merken is van het lawaai rond homohuwelijken. Een vrouw en twee kinderen zijn geweigerd bij een lokale zorgverzekeraar, omdat die vrouw in Nederland getrouwd is met de vrouw die recht heeft op die verzekering. Er is een rechtszaak over geweest en de vrouwen hebben gewonnen. De Antilliaanse minister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling Omayra Leeflang besloot twee weken geleden in beroep te gaan tegen deze uitspraak van de rechtbank in Willemstad.

De Antilliaanse minister vindt dat de Nederlandse overheid zich niet mag mengen in de discussie over erkenning van het homohuwelijk op de Antillen. Voorpagina van de Daily Herald. Ook op de voorpagina: een groep mensen vanuit de verschillende kerken steunt Leeflang in een lange brief.

Oud-gouverneur en Minister van Staat Jaime Saleh kan zich indenken dat Nederland de Antillen sancties oplegt als de eilanden geen uitvoering geven aan gerechtelijke uitspraken in ‘homo-kwesties’.

,,Alle partijen hebben artikel 40 ondertekend en daar moeten ze dan ook gevolg aan geven”, verklaarde bijzonder hoogleraar Constitutioneel Koninkrijksrecht Saleh tegenover de Wereldomroep. In artikel 40 van het Statuut hebben de Nederlandse Antillen, Aruba en Nederland afgesproken dat wanneer de rechter in Nederland of op de Nederlandse Antillen of Aruba een uitspraak doet, deze binnen het hele Koninkrijk moet gelden. Als de Hoge Raad besluit dat de rechten van een in Nederland gesloten homohuwelijk overal in het Koninkrijk gelden, dan moeten de Nederlandse Antillen en Aruba zich daaraan houden stelt Saleh . Nederland staat volgens Saleh dan ook in haar recht als ze de Nederlandse Antillen sancties oplegt als die weigeren de uitspraak van de rechter uit te voeren. ,,Het is een laatste redmiddel en ik hoop van harte dat het niet zover komt.” Volgens de bijzonder hoogleraar zou de discussie dan ook niet moeten zijn óf de Antillen het homohuwelijk moeten erkennen. Waar het volgens Saleh nu om gaat, is de vraag wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld pensioen- en ziektekostenregelingen. Het Antilliaanse wetboek of het Statuut hoeven in zijn ogen niet te worden gewijzigd, maar de pensioen- en ziektekostenregelingen zouden moeten worden uitgewerkt en eventueel aangepast. ,,Als de Hoge Raad de uitspraak van de rechter bevestigt, ontkom je daar niet aan.”

Saleh is het helemaal eens met Hirsch Balin, die zegt: ,,Het gaat om de volledige erkenning van de rechtsgevolgen in de praktische toepassing.” Met andere woorden: het echtpaar moet ook in de praktijk als gehuwd worden behandeld. Ondanks verschillende opvattingen mag er niet worden gediscrimineerd, merkt Hirsch Ballin op: ,,Verschillen in normen en waarden kunnen leiden tot verschillen in wetgeving. Maar discriminatie wegens ras, geloof of seksuele geaardheid kan nergens in het Koninkrijk worden geaccepteerd. En rechterlijke uitspraken van de Hoge Raad moeten overal in het Koninkrijk worden uitgevoerd.”

In Nederland heeft Ineke van Gent van Groen Links, drie vragen gesteld aan meneer Balkenende, meneer Plasterk en mevrouw Bijleveld:

1. Kent u het bericht dat de Antilliaanse minister voor Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling vindt dat Nederland zich niet moet bemoeien met de Antilliaanse opvattingen over het homohuwelijk nu het een autonome aangelegenheid betreft?

2. Bent u het met mij eens dat de wettelijke erkenning van het homohuwelijk onder meer voortvloeit uit de verdragsrechtelijke en grondwettelijke erkenning van het gelijkheidsbeginsel? Zo ja, vindt u dan ook niet dat het waarborgen van de naleving van het gelijkheidsbeginsel, inclusief de erkenning van het homohuwelijk, vergt dat het Antilliaanse besluit om het homohuwelijk niet te erkennen door de Raad van Ministers conform de daarvoor geldende procedures in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden voorgedragen moet worden voor vernietiging? Zo nee, waarom niet?

3. Welke andere maatregelen gaat u nemen om, in hechte samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba, de homo-emancipatie in het gehele Koninkrijk te stimuleren?

Feiten en uitspraken.

Realiteit: Pubers hebben problemen met “uit de kast komen”, vroeger was Saba een “homo eiland”, je kon er uit in een disco waar meisjes met meisjes dansten, jongens met jongens dansten, waar alles veroorloofd was. Toen de vertegenwoordigers van de BES eilanden hun handtekening onder het eerste akkoord hadden gezet, kwam onze troetel Antilliaan uit de Tweede Kamer, met die moderne rode bril, naar ze toe. “Nu hebben jullie homohuwelijken geaccepteerd, hoe denken jullie daar over?” vroeg hij aan de hotemetoten. Die van Saba zei dat hij vrienden en familie heeft die homo zijn en dat het op Saba geen probleem is. Onze commissioner Hooker, die erbij stond, gaf alleen een vette glimlach aan zijn oude vriend. Wat die van Bonaire zei weet ik niet.

Al weken, misschien al twee maanden, staan bijna iedere dag op de opiniepagina van de Daily Herald artikelen over homofilie. Is het aangeboren dat je als jongen op jongens valt of als meisje op meisjes, of is het een “verderfelijke keuze” die je op een gegeven moment maakt. Veel zinnige ingezonden brieven, ook veel onzinnige. De kerk verwerpt de zonde, maar mag de mensen niet verwerpen. “Love the sinner, but hate the sin.”

REAGEER

-